« Home | <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 fa... » | <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } ... » | <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } ... » | <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } ... » | <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } ... » | En Pep Andreu i la Guàrdia Civil Malgrat ens pugu... » | <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm ... » | Sense notícies del finançament ( Guerra Freda ) ... » | Xina no mereix els Jocs Olímpics Existeix un esta... » | Màxim debat intern, màxima unitat externaPassar ga... » 

16.11.08 


Izquierda Unida o el risc de no tenir rumb

En diversos casos, els partits socialdemòcrates europeus han estat els principals obstacles en el camí cap a la moderació dels partits comunistes. Va ser així en el cas del Partit Comunista Italià, que passà del 26,6% de vot l'any 1987, percentatge que encara no han aconseguit igualar fins al moment, a un discret 16,1% al 1992. Un espai electoral fortament defensat no s'ocupa així com així.

Què ha passat a Izquierda Unida entre el 1993, moment en el que obtingueren 18 diputats i un 9,55% de vot a les eleccions al congrés dels diputats i el 2008, any en el que s'evidencia la greu crisi que viu la formació amb 2 diputats i un marginal 3,77% de vot?

Una hipòtesi pot passar per determinar que el seu camí cap al centre ha estat la clau del seu estrangulament.

El centre-esquerra espanyol és un espai electoral fortament cobert pel PSOE, una organització potent, recolzada per una estructura fortament professionalitzada1, amb una estructura de mitjans de reproducció ideològica densa i amb control sobre administracions públiques molt importants. Sembla força clar que un assalt al patrimoni electoral del PSOE és una tasca, si més no, d'una complexitat enorme.

La moderació dels plantejaments ha acostat ideològicament Izquierda Unida i el PSOE, provocant desencís entre el seu electorat més fidel, fent perdre valor a la pròpia marca i afavorint el transvasament de vot cap als segons, que partint d'una posició més forta ha obtingut una alta rendibilitat del seu enfrontament amb el PP, principal força política del centre-dreta espanyol.

Un altre factor que pot haver tingut el seu paper en la decadència d'aquesta marca electoral pot tenir una explicació estructural. La configuració d'Izquierda Unida, suma de diversos col·lectius dels quals el PCE és el més conegut, està abocada a la conflictivitat interna permanent, especialment en moments com l'actual.

Durant aquest cap de setmana, amb un Llamazares decapitat abans de començar, Izquierda Unida explora quins camins seguir per recuperar pes polític i capacitat d'incidència. Ho fa en base a una ponència pactada per totes les famílies del partit.


1Al congrés del PSOE de 1990, després de vuit anys al govern, el 67% dels delegats ocupaven càrrecs públics.

Etiquetes de comentaris: ,

Jo crec més en la primera opció, la de moderar-se, tot i que ajuntant-m'ho amb la deserció de col·laborar amb els moviments socials que en un moment havien estat un dels principals suports. Moderat per moderat, és normal que la gent prefereixi el PSOE, per experiència i per capacitat d'incidir. El tema de les disputes internes no el veig tan clar, ja que crec que ben poca gent sabia res de la seva situació interna (en general, s'és prou incult políticament).

Davant d'això i d'aquesta situació, podríem prendre algunes notes, abans d'haver de fer anàlisis de desfetes pròpies...

Publica un comentari a l'entrada

About me

  • Em dic Daniel Mallén i Ruiz.
  • Sòc de Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental.
El meu perfil
Locations of visitors to this page