« Home | Màxim debat intern, màxima unitat externaPassar ga... » | El camí de tornada del bumerang estatutariEstà tor... » | El Connecta’08 comença a prendre formaDe país se’n... » | Aigua! Allò que realment sorprèn de la qüest... » | Construir l’hegemoniaLlegir enquestes, sobretot si... » | Qui va dir que seria fàcil?Els resultats de les da... » | Kosovo sí, els Països Catalans tambéAls carrers de... » | Amb quina legitimitat ho pensen fer?No es pot dir ... » | Successió per la cara?Més d’un se’n haurà adonat. ... » | Què passaria si Rosa Díez fos la propera ocupant d... » 

6.8.08 

Xina no mereix els Jocs Olímpics

Existeix un estat d’opinió respecte a Xina molt marcat per la matança de Tiananmen (1989). La repressió política i nacional que el gegant asiàtic exerceix regularment, amb el Tíbet com a cas arquetípic que no únic, contribueixen a mantenir una visió negativa d’aquest estat. Els Jocs Olímpics del 2008 tenen molt d’operació cosmètica i cal que en siguem conscients.

El bloqueig de la pàgina web d’Amnistia Internacional, ONG en defensa dels drets humans, a la Seu Olímpica de Beijing, és un símptoma clar de que alguna cosa no funciona exactament bé.

De manera coincident amb la mort de l’escriptor rus Aleksandr Solzhenitsyn, una de les principals veus crítiques contra el règim stalinista rus, s’inicien uns jocs olímpics a un país on els gulags encara existeixen en idèntica forma i funcions que a la URSS dels anys trenta o quaranta. Als drets laborals els hi passa a l’inrevés, no existeixen. S’apliquen polítiques agressives per liquidar identitats nacionals alternatives a la de la ètnia han i la pena de mort és a l’ordre del dia amb aproximadament 7.000 execucions anuals.

Deixant de banda determinats posicionaments de Solzhenitsyn, com per exemple la relativització de la dictadura franquista, lloar-lo com a denunciant de les infraccions en matèria de drets humans i aplaudir els jocs olímpics xinesos són dues accions incompatibles. Hipocresia pura i dura a la que molts s’hi ha apuntat sense problemes.

La versió oficial que es posa a l’abast dels occidentals, consisteix en argumentar que els Jocs Olímpics han de servir per obrir el país i aconseguir que es comprometi a respectar els drets humans. Un plantejament fals a la llum dels esdeveniments més recents. Amnistia Internacional denuncia que la situació en aquest camp no ha deixat de deteriorar-se.

La versió oficial 2.0 rebaixa expectatives afirmant que durant la celebració dels jocs Xina rebaixarà la repressió política. Poc abans de la cita olímpica, les autoritats xineses han apartat de la vida pública a persones considerades com potencials distorsionadors de la imatge d’harmonia que es vol projectar al món. En resum, que ni això.

S’han incomplert les promeses de facilitar la tasca dels periodistes que han acudit a la Xina per informar a l’opinió internacional. En aquest sentit, destaca el bloqueig a pàgines web com, per exemple, la de la BBC. Es continua impedint informar sobre la violació dels drets humans. El Club de Corresponsals Estrangers de Xina ( FCCC ) va documentar aproximadament 180 incidents d’impediment informatiu l’any 2007. Actualment, la xifra ascendeix a 270.

Darrere el famós “miracle xinès”, procés que a portat el país a ser el principal exportador del món i la tercera potència econòmica mundial, s’amaga un desastre ecològic brutal, amb cinc de les ciutats més contaminades del món, i l’explotació sistemàtica de la majoria de la població d’aquest país, amb 15.000 morts anuals en accidents laborals i jornades laborals que van de les seixanta a les setanta hores setmanals a canvi de menys del salari mínim.

Totes aquests violacions d’allò que en diuen “olimpisme” porten a la conclusió que els Jocs Olímpics, no només els d’enguany, tenen molt d’operació econòmica i propagandística. Serveixen per a moltes coses menys per defensar valors. Ha quedat constatat. Que no ens enganyin!

Etiquetes de comentaris: , ,

About me

  • Em dic Daniel Mallén i Ruiz.
  • Sòc de Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental.
El meu perfil
Locations of visitors to this page