« Home | L’Esquerra Independentista avui L’evolució de la ... » | La pedagogia política és importantSi l’independent... » | L’Europa preocupantGràcies a llibres com “La diver... » | De moment ho hem aconseguit: Cerdanyola tindrà pol... » | La batalla d'EuskaldunaEntrada pel Dia Internacio... » | Escòcia avança cap a la plena sobirania?Ja fa dies... » | Sí, el dret a decidirEl debat al voltant de l’apli... » | Replantegem-nos aquesta EuropaMalgrat no ser una p... » | Telemadrid contra el catalàEl passat 9 d’abril, Te... » | És moment d’enriquir l’estratègia independentista ... » 

27.6.07 


D’esquerres? De debò?

Un cop la tempesta política local es deu començar a esvair, és un bon moment per reflexionar sobre la configuració del govern municipal de la ciutat. Vagi per endavant que és gairebé impossible trobar-hi lògica política darrere un pacte d’aquestes característiques. Fonamentalment, hi trobem qüestions personals que haurien de quedar-se a casa en aquest tipus de situacions.

És just dir que el pacte que finalment s’ha produït, és absolutament legítim. Que ningú dubti que la voluntat dels cerdanyolencs, com a mínim aquells que han exercit el seu dret a vot, ha estat la de concedir una major representació institucional a les forces que han fet Antoni Morral alcalde. No es tracta d’un cop d’estat, és democràcia.

Ara bé. És ben lògic que molts ciutadans d’esquerres ens resistim a aprovar un pacte que deixa en mans del PP la governabilitat d’una ciutat que si alguna cosa ha demostrat a les urnes es que és netament d’esquerres. Allò que caldria esperar un cop vista l’aritmètica derivada de la darrera cita electoral, era un projecte d’esquerres per Cerdanyola del Vallès. Podem estar d’acord en que el programa social del PSC-PSOE i el de CiU no disten excessivament però, és absolutament preocupant que sigui el PP qui tingui les claus de l’Ajuntament.

Com que el PP actua en clau estatal, en clau espanyola, participa alegrement en qualsevol opció que comporti que el PSC-PSOE no obtingui l’alcaldia d’una ciutat gran que a més a més ha estat històricament una de les seves places fortes. Vist des d’aquesta perspectiva, no entra en contradiccions i amb la naturalitat amb que ho va fer durant la passada legislatura, però amb molta més capacitat coercitiva, participarà de l’acció de govern.

També és lògic que CiU lluiti per mantenir quotes de poder enmig d’una profunda sequera. Ja van pactar la governabilitat de Catalunya i la de l’estat amb el PP i és possible que tard o d’hora pactin un ministeri a Madrid amb qui sigui que es posi a tir. No hi busquin les contradiccions aquí per què tampoc les trobaran.

És ICV qui ha entrat en contradicció, en primer lloc amb els ideals que diu tenir i en segon lloc amb la gran majoria del seu electorat que a hores d’ara no deuen entendre res. Busquin la resposta als motius personals que tant l’alcalde com el seu equip tenien per intentar conservar el poder i tots els avantatges personals que aquest comporta. Aquest ha estat el factor que ha condicionat més la conformació de l’equip de govern. La lògica política hagués portat a les principals forces de l’esquerra a entendre’s i pactar pel benestar dels ciutadans.

Ara caldrà veure quin projecte dissenyen plegats, amb el PP des de la tribuna d’honor, i quines conseqüències se’n deriven. És trist dir-ho.

Etiquetes de comentaris:

About me

  • Em dic Daniel Mallén i Ruiz.
  • Sòc de Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental.
El meu perfil
Locations of visitors to this page